Akoestische glaswanden
Glas is een zeer veelzijdig product. Warmte-isolatie, zonwering, beveiliging, brandwering. Dat is allemaal mogelijk met glas. Wist je dat glas ook kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast? Akoestische glaswanden verminderen storende geluiden van buiten -of juist van binnen- een aanvaardbaar niveau.
Het verminderen van geluidsoverlast kan door:
Dikker glas (meer massa)
Dikker glas heeft een beter geluidsisolatie dan dunner glas. Meer massa betekent meer geluidsdemping. Zo simpel is het.
Glasbladen van verschillende dikte bij isolatieglas
Het toepassen van verschillende glasdiktes in isolatieglas zorgt ervoor dat er over een breder frequentiebereik geluid wordt geweerd. Het toepassen van glasbladen met ongelijke glasdiktes verbetert de geluidisolatie van het isolatieglas. Een verschil van 30 procent in ruitdikte blijkt in de praktijk het beste te werken.
Bredere spouw bij isolatieglas
Tussen de glasbladen van isolatieglas zit een spouw. Hoe breder deze spouw is, hoe beter de geluidsisolatie van het isolatieglas. Er zijn wel grenzen: een te brede spouw zorgt ervoor dat de warmte-isolerende eigenschappen van het glas afnemen. Het gaat dus om kleine variaties in de spouwbreedte – en daarmee dus ook in de geluidsisolatie. Bij een spouwbreedte van 50 millimeter merk je pas echt verschil. Je hebt dan wel voor- of achterzetramen nodig om dit mogelijk te maken.
Gelaagd glas met speciale akoestische PVB folie
Gelaagd (veiligheids-)glas bestaat uit minimaal twee glasbladen met daartussen een (doorzichtige) taaie kunststoffolie. Die houdt het glas bij een breuk bij elkaar. De kunststoffolie is meestal een polyvinylbutyral folie (PVB). De akoestische PVB-folie dempt geluidstrillingen beter dan de standaard variant. Worden er hoge eisen gesteld aan de geluidsisolatie van glas? Dan kan dit een goede oplossing zijn.
Goed om te weten
Glas speelt de hoofdrol in het terugdringen van geluidsoverlast. Toch is goed om te weten dat er meer nodig is om geluid te weren. Denk daarbij aan het volgende:
- Het kozijn of de deur waarin het glas komt.
- De randafwerking.
- De aansluitingen.
- De geluidsisolatiewaarde van de totale gevel waarin het glas zit.
- Andere wegen waarlangs geluid binnenkomt, zoals ventilatieroosters en andere gevelopeningen.
Combineren
Geluidsisolerende beglazing combineert perfect met warmte-isolerend HR- glas. Ook functies zoals zonwering, letselveiligheid, beveiliging en brandwering zijn eenvoudig toe te voegen.
Wij werken al meer dan twintig jaar samen met GSF Glasgroep. GSF heeft een 24-uurs service en kan daardoor ’s nachts en in het weekend ook bij glasschades optreden, de dienstverlening is goed, prijstechnisch is het interessant en de communicatie verloopt naar wens. Het Lelystadse bedrijf maakt gebruik van slimme software die ervoor zorgt dat wij een duidelijk overzicht hebben van de meldingen en de afwikkeling ervan. Centrada is een woonstichting met bijna 9.000 verhuureenheden en ongeveer 75 medewerkers in Lelystad.
Arno van Grootheest, Coördinator team dagelijks onderhoud Centrada
Wil je graag op de hoogte blijven van alle nieuws en tips over het glaswerk en GSF Glasgroep? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!